Kategorier
Okategoriserade

Mobila arbetsplattformar – arbetet kräver körkort

Hur svårt kan det vara att operera en skylift, en saxlift eller någon av de andra mobila arbetsplattformar som dagligen används inom lager och industri? För många så handlar det om att man ser att en person gör detta – och att denne får det hela att se väldigt enkelt ut. Steget mot att man själv, med samma enkelhet, ska kunna manövrera mobila arbetsplattformar dock – det är långt.

Och, det är också ett steg som man heller inte får ta utan en erforderligt utbildning. För att få köra en lift av kaliber A1, A3, B1 eller B3 så krävs det att man genomfört en utbildning och erhållit ett certifikat som bevisar de kunskaper man tillskansat sig. Att manövrera en lift må se enkelt ut – men det handlar om en svår konst som kräver både kunskap och erfarenhet. En skyliftutbildning är ett måste.

Fokus på säkerhet vid mobila arbetsplattformar

Det sker nästan dagligen en massa olyckor på svenska arbetsplatser i samband med att olika liftar ska hanteras. Många av dessa olyckor kan också förhindras genom att de som opererar dessa mobila arbetsplattformar har en djupare kunskap om A) vilka risker som finns B) hur dessa risker kan förhindras och C) hur maskinen i fråga fungerar och beter sig i olika situationer.

Alla dessa är moment man får lära sig om man deltar vid en utbildning inom mobila arbetsplattformar. Utöver praktisk träning där man lär sig att manövrera några av de mest vanligt förekommande modellerna – saxlift och skylift, exempelvis – så får man även teoretisk kunskap om exempelvis säkerhetsåtgärder, säkerhetskontroller av maskinerna samt vilka föreskrifter som man måste följa och leva upp till i samband med att mobila arbetsplattformar ska användas.

Det handlar om kunskap som kan förhindra fruktansvärda olyckor och som är en absolut nödvändighet att ha. Som sagt: det är ett måste att ha ett körkort. Drömmer du om att få operera en skylift eller motsvarande? Anmäl dig till en skyliftutbildning redan idag!